Kütahya Vişne Fidanı Yetiştiriciliği


Kütahya Vişne Fidanı Yetiştiriciliği

Latince ismi Prunus Cerasus’tur. Ülkemizde hemen hemen her bölgede yetiştiriciliği yapılan Kütahya Vişne Fidanının ağaç gelişimi kuvvetli, yarı yayvan taç oluşumu sağlayan ve kendine verimli bir çeşittir.  Meyve dönemi diğer çeşitlere göre geçci olup, meyveleri iri ve yuvarlaktır. Kütahya Vişne Fidanı, yabani çöğür üzerine aşılama yöntemiyle üretilir.

Meyvenin hasat dönemi Marmara bölgesinde haziran ayı içerisinde yapılır. Kütahya Vişne Fidanı, az budama ister, ekonomik olarak verimlilik ömrü ortalama 20 yıldır. Vişne fidanı, yağışın yoğun olduğu bölgelerde sulamaya ihtiyaç duymaz. Yağışın az olduğu yerlerde ise hava şartlarına bağlı olarak toprağın durumuna göre sulama yapılabilir.

vişne fidanı

kütahya vişne fidanı

Kütahya vişne fidanını gübrelemede leonardit kökenli gübreler kullanılması gelişimi açısından tavsiye edilir. Kış aylarında potasyum-fosfor içerikli kompoze gübre, meyve döneminde bor-potasyum içerikli gübre ve hasattan sonra ise azot içerikli gübre kullanılması uygundur. Yarı bodur anaçlı vişne fidanları saksıda sofralık ve görsel amaçlı yetiştirilebilir. Fidanın maksimum boyu 3-3,5 metreyi geçmez. Vişne; dondurma, reçel, meyve suyu ve konserve yapımında kullanılan hoş aromalı lezzetli bir meyvedir.