Palmiye Fidanı Yetiştiriciliği


Palmiye Fidanı Yetiştiriciliği

Latince ismi chamaerops excelsa olan ve palmiyegiller familyasından olan palmiye fidanı ağacı peyzaj amaçlı güzel bir tropik bitkidir. Dünyada 1000 den fazla çeşidiyle yetişen bu bitki, ülkemizde de son zamanlarda sıcak iklimlerin haricinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Ülkemizde de genel olarak yetiştiriciliği ve dikimi yapılan yerler Akdeniz ve ege bölgeleridir.

Palmiye fidanı, genel olarak tohum ve fide (kökten ayırma) yöntemleriyle yetiştirilir. Tohumdan çimlendirmede süreç hem uzun hem zahmetli olduğu için, bu süreci azaltmak adına genelde fideden yani kökten ayırma yöntemi tercih edilir. Palmiye fidanı tohumdan çoğaltılacak ise, çabuk çimlenme sağlamak için tohumlar mutlaka taze olmalıdır.

palmiye yetiştiriciliği

palmiye fidanı yetiştiriciliği

Palmiye fidanı ılıman ve güneşli iklimleri sever, susuzluğa dayanıklıdır.  Dış mekanda 20-25 güne bir sulama yapılabilir. Yılda en az iki kez gübreleme (sonbaharda ve ilkbaharda)yapılmalıdır. Saksıda yetiştiriciliğe de elverişli olan palmiye fidanının budaması bilinçli yapılmalıdır. Soğuk bölgelere dikilen palmiye fidanı yanlış budanırsa, soğuğa karşı direnci azalır.

Budama alt dallarda dikkatli yapılmalıdır. Tüplü fidan 12 ay boyunca dikimi yapılabilir. Sıcak mevsimde dikim yapılacaksa serin saatler tercih edilmelidir. Palmiye fidanı uzun ömürlü bir bitki olup 10-12 metre boylara kadar büyüyebilir. Palmiye fidanı 7 metre fidan arası,7 metre sıra arası veya 8 metre fidan arası, 8 metre sıra arası aralıklarla dikimi yapılabilir.