Antep Fıstığı Fidanı

ucb-1-antep-fistigi-anaci
Orta mevsimde olgunlaşan meyve kalitesi orta olan bir çeşittir.Küçük ebadına karşın, Gaziantep yöresinden dünya çapında lezzeti ile
tanınmaktadır. Diğer çeşitlere nazaran daha geç olgunlaşmakta fakat verimi daha yüksek
olarak gerçekleşmektedir. Gıda sanayinde kullanımı oldukça yaygındır. Ülkemizde bulunan
en yaygın çeşittir.
UCB-1 ANTEP FISTIĞI ANACI
  • California Üniversitesi UCB bitki patolojisi Bölümü’nden Dr. Lee Ashworth tarafından geliştirilmiş olup P. atlantica x P. integerrima melezi bir anaçtır.Her iki ebeveyn de homozigot olup en az değişkenlik gösteren melez fideler üretmektedir.
ÖZELLİKLERİ
  • Toprak kökenli Phytophthora fungal hastalıklarına, nematod, tuzluluğa dayanıklı ve soğuğa tolerant bir anaç olup çok güçlüdür.
  • Antep fıstığı için en yeni ve popüler bir anaçtır. Baharda araziye dikilir ve dikildikten 3-4 ay sonra aşılanabilir veya yaz mevsiminde dikim yapılıp, takip eden sonbaharda aşılama yapılır.
UCB-1 ANAÇ ÜRETİMİ
UCB1 anacı endüstri’de en geniş dikim alanı olan ve en çok test edilen anaçtır. Doku kültürü laboratuarlarında üretilir.
Doku kültürü olmasının sağladığı avantajlar nedeniyle üreticiler tarafından tercih edilir.
SAKSILI ANAÇ KULLANMANIN AVANTAJLARI
Saksı içinde yetiştirilen anaçlar her mevsim dikim kolaylığı ve kalitesi sağlamakta olup torf içinde sağlıklı kökler oluşturur.
VERİMLİLİK
  • Fıstığın kültüre alınmış sulanabilen tek anacıdır.
  • Bitkiyi hızlı büyütür ve hızlı verime getirir.
  • Sulama yapılabildiği için yıllık sürgün uzunluğu daha uzun olmaktadır. Bu sebeple kendi halinde yetişmiş normal ağaçlardan çok daha verimli olurlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Hemen Ara